Spaanse huizenmarkt in de lift

Spaanse huizenmarkt laat prijsstijging zien

De crisis die jarenlang heerste op de Spaanse huizenmarkt lijkt definitief voorbij. Vanaf eind 2007 tot maar liefst eind 2015 kenmerkte de onroerend goed markt in Spanje zich door aanhoudende prijsdalingen. In 2016 zag men een voorzichtige stijging (1,6%), die zich doorzette in 2017 (4,4%) en lijkt door te groeien naar ruim 6% in 2018.

Spaanse huizenmarkt gekenmerkt door toenemende vraag

De vraag naar Spaans onroerend goed blijft op dit moment sterk stijgen. In 2017 steeg het aantal verkopen naar 464.423 huizen. Een groei van 14,6% vergeleken met 2016. Deze stijging in het aantal onroerendgoedtransacties werd voornamelijk veroorzaakt door buitenlandse kopers. Zo´n 60.000 woningen in Spanje werden gekocht door buitenlanders. Vooral de Costa´s en grote steden, zoals Barcelona en Valencia doen het goed onder buitenlandse kopers/beleggers. De meeste buitenlandse kopers komen uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, België (ca. 3900 huizen), Italië, Zweden en Nederland (ca. 1600 huizen).

Spaanse huizenmarkt in Comunidad Valenciana en Alicante

In heel Spanje worden relatief veel huizen verkocht aan buitenlanders. Het landelijke percentage ligt op ca. 16%, dat wil zeggen 1 op de 6 kopers is een niet-Spanjaard. In de autonome deelregio Valencia, oftewel “Comunidad Valenciana”, bestaande uit de provincies Castellón, Valencia en Alicante, is het aandeel buitenlandse kopers maar liefst 26%. Alicante spant de kroon; tussen de ca. 40 en 45% van alle huizen wordt verkocht aan een buitenlander.

Spaanse huizenmarkt prognose

Mijn persoonlijke prognose is dat de Spaanse huizenmarkt zich de komende tijd zal stabiliseren. Weliswaar is de verwachte interesse onder buitenlandse kopers nog steeds groeiend, maar interne Spaanse factoren zullen eerder een remmende werking hebben. Spanje heeft weer te maken met een zwakke regering, de situatie rondom de Catalaanse onafhankelijkheid is nog steeds niet bezworen, er komen minder toeristen, de consumptiegroei is afgenomen, Brexit speelt nog steeds en waarschijnlijk gaat de rente stijgen.

Spaanse huizenmarkt alle cijfers op een rij

Alle genoemde cijfers en percentages komen uit “Ontwikkelingen op de Spaanse vastgoedmarkt”, van uitgeverij Guide Lines. Met dank aan Peter Gillissen voor de verleende toestemming. Kijk voor actuele informatie over de Spaanse huizenmarkt op www.eenhuisinhetbuitenland.nl

 

 

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn