NIE nummer aanvragen. Hoe eerder hoe beter.

NIE nummer aanvragen duurt lang

Als je een NIE nummer nodig hebt, moet je momenteel rekening houden met een langdurig aanvraagproces. Wie vandaag een afspraak wil maken bij het politiekantoor (extranjería) in Alicante of bij het Spaanse consulaat in België of Nederland kan pas over ca. 3-4 maanden terecht. In Alicante kun je dan dezelfde dag je NIE nummer ophalen, maar het consulaat doet er nog eens 2-3 weken over om het NIE naar je mailen. In Valencia is er geen mogelijkheid, ik ga ervan uit dat dit tijdelijk is.

Wanneer is een NIE nummer nodig?

Als je een huis wilt kopen in Spanje, heb je een NIE nummer nodig. Zonder NIE kan de notariële eigendomsakte niet getekend worden. Gelukkig heb je geen NIE nodig voor het tekenen van het private koopcontract en het doen van een reserveringsbetaling. Dus de eerste stappen kunnen gezet worden om de koop van het Spaanse droomhuis zeker te stellen, ook zonder NIE.

NIE nummer aanvragen. Wat heb je nodig?

Voor de NIE aanvraag heb je nodig:

-origineel paspoort + kopie ervan

-1 kleurenpasfoto

-ingevuld 790-012 en betaling van de lege van 9,64 euro (bij de Consulaten krijg je dit formulier op het consulaat en kun je daar betalen, in Spanje dien je dit formulier vooraf via internet in te vullen en dan bij de bank te betalen) download: https://sede.policia.gob.es/Tasa790_012/

-ingevuld en ondertekend formulier EX-15, download: (Formulier EX-15Instructies voor invullen EX-15)

NIE nummer aanvragen in Spanje, België of Nederland. Hoe maak je een afspraak?

Om in Spanje je NIE aan te vragen dien je een afspraak in te boeken via een website van het Spaanse ministerie. Helaas alleen in het Spaans. Hoewel NIE staat voor Número de Identificación del Extranjero en dus bedoeld is voor het identificeren van buitenlanders, heeft men gedacht dat alle buitenlanders al wel vloeiend Spaans spreken. https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/

Het Spaanse consulaat in Brussel geeft de volgende informatie:

http://www.exteriores.gob.es/Consulados/BRUSELAS/es/Consulado/NIE/Paginas/Horarios.aspx

NIE´s alleen op afspraak. U kunt bellen om daar een afspraak te maken, Francisco Molero – Tel.:02 509 87 72, enkel tussen 9 u en 13 u.

Het Spaanse consulaat in Amsterdam heeft de mogelijkheid via de website een afspraak in te boeken:

http://www.exteriores.gob.es/Consulados/AMSTERDAM/en/ServiciosConsulares/Pages/NIE.aspx

Hulp bij het NIE nummer aanvragen

Viva Gestoria biedt het aanvragen van het NIE nummer aan als aanvullende dienst op de Nederlandstalige koopbegeleiding.

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn