Nederlandstalige koopbegeleiding

Nederlandstalige koopbegeleiding waarop u kunt vertrouwen. Dat is wat ik bied, in Valencia, Alicante, Murcia. In het Nederlands help ik u door het hele juridische, fiscale en administratieve proces. Middels het traject “Huis kopen Spanje voor Smarties” wordt u in 7 stappen probleemloos eigenaar van Spaans onroerend goed.

Stap 1 – Koopadvies

Ik inventariseer en analyseer alle documentatie omtrent het huis. Is de verkoper wel eigenaar? Bestaat het huis, ook op papier? Is de inschrijving in het kadaster correct? Kloppen de meters? Is alles legaal, de aanbouw, het zwembad? Zijn alle vergunningen en verplichte certificaten aanwezig? Loopt er geen proces bij de gemeente? Rusten er schulden op de woning? Zijn de laatste rekeningen betaald?

Op basis van deze juridische en fiscale checks breng ik een koopadvies uit. U krijgt van mij groen, oranje of rood licht. Teken géén koopcontract en doe geen reserveringsbetaling tot u een positief koopadvies hebt!

Stap 2 – Koopcontract

Ervan uitgaande dat u overgaat tot aankoop, stel ik een Spaans koopcontract op dat goed in elkaar steekt. Met een Nederlandse vertaling. Zodat u begrijpt wat u tekent. Alleen zo kunt u uw aanbetaling en overige belangen beschermen.

Stap 3 – Overzicht van de kosten koper

De hoogte van de kosten koper op Spaans onroerend goed hangt af van diverse factoren. In een vroeg stadium geef ik u een overzicht van de notariskosten, registerkosten, belastingen en overige kosten die met de aankoop van uw huis in Spanje gemoeid zijn.

Stap 4 – Invulling van de praktische voorwaarden

Ik geef invulling aan alle praktische zaken voorafgaand aan het kopen van uw huis in de regio Alicante. Zo vraag ik een Spaanse bankrekening voor u aan. En een NIE nummer. Mogelijk begeleid ik de aanvraag van een hypotheek. Als u bepaalde zaken wilt legaliseren, begeleid ik dit proces met een Spaanse architect en de betreffende gemeente. Ook bereid ik de cheques en overige bedragen voor die met de aankoop gemoeid gaan.

Stap 5 – Naar de notaris

Net zoals in Nederland of België vindt de eigendomsoverdracht van de woning plaats bij de notaris. Echter de rol van de Spaanse notaris is heel anders. Hij stelt geen vragen omtrent uw wensen en hij controleert slechts summier de inhoud van de escritura (akte). De notaris ontvangt geen gelden op een geblokkeerde rekening om die vervolgens vrij te geven, zoals bij ons. Alles gaat met cheques.

U hebt mij dus nodig om uw belangen te behartigen in dit proces. Om te beginnen zie ik erop toe dat de bedragen en de inhoudingen op de verkoper correct zijn. Dan stel ik u de volgende vragen; hoe wilt u uw Spaanse huis kopen, wenst u de volledige eigendom op naam of alleen het vruchtgebruik, is het interessant om het kale eigendom op naam van uw kinderen te zetten? Misschien heeft u een machtiging nodig om te kunnen tekenen namens uw partner. Ik neem de mogelijkheden met u door bereid de stukken voor.

De notaris passeert de akte in het Spaans. Daarom neem ik deze voorafgaand in het Nederlands met u door en helderen we eventuele onduidelijkheden op. Ik sta in de escritura als officiële vertaler garant voor de juistheid van de vertaling. Tijdens het tekenen ben ik erbij zodat er niets mis kan gaan.

Stap 6 – Juridische, fiscale en administratieve afwikkeling

Een week tot 10 dagen nadat u de akte hebt getekend, geeft de notaris deze vrij. Dan haal ik de akte op. Ik doe aangifte en betaling van de overdrachtsbelasting en bied de akte aan bij het Registro (Spaans Kadaster). Ik betaal de leges en na een aantal weken heeft het Registro u als nieuwe eigenaar ingeschreven. Pas dan heeft u een document waarmee u uw eigendom ten opzichte van derden kunt verdedigen.

Indien van toepassing betaal ik de plusvalia tax en de no residente belasting die we hebben ingehouden op de verkoper. Op die manier weten we zeker dat deze belasting werkelijk wordt afgedragen. Anders komt de Spaanse belastingdienst alsnog bij u claimen!

Ook zet ik contracten van nutsvoorzieningen zoals water en licht op uw naam en regel ik dat de betalingen automatisch worden afgeschreven. Ik meld u aan als nieuwe eigenaar bij de SUMA of Spaanse gemeente voor de jaarlijkse betalingen van gemeentelijke belastingen. Zo voorkomt u betalingsachterstand en boetes.

Stap 7 – Afronding

Een maand of 2-3 na het passeren, maken we een afspraak ter afsluiting van het traject. U krijgt de nieuwe eigendomsakte, facturen en bewijzen van alle betalingen. Dan is de Nederlandstalige koopbegeleiding afgerond. Dat is ook het moment om te bespreken of u nog nadere diensten wenst. Denk aan de jaarlijks terugkerende belastingaangifte, het aanhouden van een fiscaal adres en het Spaans-Nederlands vertalen bij een verbouwing of zwembadaanleg. Ook bied ik de handige ESO ES-service waarop u een jaarabonnement kunt nemen.

Meer weten over Nederlandstalige koopbegeleiding?

Voornaam

Email

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn