Tweede huis – belastingaangifte

aangifte-box-3

Tweede huis Spanje – 3 gevolgen voor uw belastingaangifte in Box 3

Stel u koopt een huis in Spanje. Laten we zeggen voor 300.000 euro. Die aankoop heeft gevolgen voor de aangifte die u doet in Box 3, nl:

1) 300.000 minder spaargeld op uw rekening (+ nog een slordige 13% kosten koper), waarover u dus geen 1,2% vermogensbelasting meer betaalt. U bespaart zo´n 4.000 euro in Nederland af te dragen belasting per jaar;

2) dat u uw Spaanse woning op moet geven in box 3, maar dat u vrijstelling krijgt van de verschuldigde belasting gebaseerd op het belastingverdrag tussen Spanje en Nederland;

3) Dat u in Spanje “inkomstenbelasting” verschuldigd bent over uw woning. Deze belasting wordt berekend aan de hand van de waarde die het huis heeft volgens het Catastro. Deze waarde en het toe te passen belastingpercentage verschillen sterk per gemeente, maar verreweg de meeste belastingbedragen die ik in mijn praktijk tegenkom liggen tussen de 200 en 800 euro.

Per saldo kan het dus belastingtechnisch heel interessant zijn om een huis in Spanje te kopen.

Voor België zijn de regels iets anders. Daarover de volgende keer meer.
http://www.taxworld.be/taxworld/buitenlandse-woning-aangeven.html?LangType=2067

Like ons op Facebook! Stel uw belangrijkste vraag over het kopen van een huis in Spanje en deze wordt binnen 1 werkdag beantwoord.

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn