Eigendom Spaans huis: van op twee namen naar op één naam

Stel de eigendom van uw Spaanse huis staat op twee of meer namen en één van de eigenaren wil hier vanaf. Hoe dit te realiseren? Wat zijn de kosten?

Voor het gemak gaan we uit van de situatie waar twee broers -Robert en Peter- jaren geleden samen een villa in Alicante hebben gekocht. Peter wil nu een appartement in El Campello kopen en wil af van zijn 50% aandeel in de villa. Robert heeft hier geen probleem mee en wil Peter best uitkopen. De aanschafprijs van de villa was destijds 200.000 euro.

Als de broers ervoor kiezen dat er een verkoop plaatsvindt ter waarde van 100.000 euro, dan dient Robert 100.000 aan Peter over te maken en 10% overdrachtsbelasting te betalen, dat wil zeggen 10.000 euro. Echter, indien ervoor gekozen wordt een extinción de condominio toe te passen, is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd. In plaats daarvan dient men een andere vorm van Impuesto de Transmismiones Patrimoniales te betalen, te weten de Actos Jurídicos Documentados van 1,5% (in de Comunidad Valenciana, waaronder Alicante valt). Deze belasting komt in het voorbeeld neer op 1.500 euro, een besparing van maar liefst 8.500 euro!

Met de toepassing van een extinción de condominio, valt het wijzigen van de eigendom Spaans huis kostengewijs nog mee. Wel dient u rekening te houden met alle overige kosten die ook bij een normale (ver)koop van toepassing zijn, zoals notaris, register, gestor, plusvalia, 3% non-residentenbelasting.

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn