Spaanse bankrekening

Spaanse bankrekening bij Openbank.nl

Een alternatief in opkomst is het openen van een Spaanse bankrekening via Openbank. Middels een samenwerking met de Spaanse Banco Santander kunt u een Europese bankrekening openen met een IBAN nummer bestaand uit de vereiste 22 karakters. Het openen van de rekening kan gewoon via de website www.openbank.nl. En mocht er een vraag of probleem zijn, kunt u terecht via een Nederlands telefoonnummer bij Nederlandssprekend personeel. Het aanhouden van de rekening is – voor zover ik heb begrepen – kosteloos en is ook gewoon bruikbaar voor betalingen in eigen land en de rest van Europa. Wanneer u een Spaanse bankcheque nodig heeft kunt u deze eenvoudig via een speciaal formulier aanvragen en dan wordt de cheque op de ochtend van de overdracht middels een koerier bij de Spaanse notaris afgeleverd. De commissie bedraagt 0,2% van het bedrag op de cheque; er is helaas geen maximum, dus bij bedragen boven de 150.000 euro wordt de cheque duurder dan die van de Sabadell.

Spaanse bankrekening bij Banc Sabadell

Tot voor kort vroeg ik voor bijna al mijn klanten een Spaanse bankrekening aan bij de Banc Sabadell. Echter, het openen van de rekening bij deze Spaanse bank wordt steeds omslachtiger en het aanhouden van de rekening steeds duurder. Momenteel dient men een aangifte loonbelasting te sturen, een bewijs van het fiscale adres te kunnen overleggen en zelf persoonlijk aanwezig te zijn om de Spaanse bankrekening te kunnen openen. Een Key Account kost 40 euro per 3 maanden, een Expansion Account (vereiste: maandelijkse minimale storting van 700 euro) 15 euro per kwartaal. Tevens wordt eens per twee jaar 35 euro per rekeninghouder aan administratiekosten in rekening gebracht voor de verplichting die de bank heeft om een verklaring op te stellen dat u een “no residenten” rekening heeft. De commissie voor de hiervoor besproken bankcheque zijn bij een Key Account 0,4% van het bedrag op de cheque met een maximum van 300 euro. Dit tarief wordt verlaagd naar 150 euro indien men tegelijkertijd een opstal/inboedelverzekering afneemt.

Online overmaken van een groot bedrag

Voor nieuwe klanten (minder dan 3 maanden) van de Spaanse bankrekening geldt bij Openbank een daglimiet voor overboekingen van 3.000 euro. Daarna wordt deze limiet verhoogd tot 25.000 euro. Als je telefonisch contact opneemt kan Openbank na verificatie aan de hand van de eerder verkregen toegangscode en handtekeningssleutel elk bedrag voor je overboeken. Ze zijn bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur, 365 dagen per week, op het nummer +31(0)707007516. De overboekingen van en naar Openbank duren standaard 24/48 uur. In de praktijk komt het regelmatig voor dat het dezelfde dag al op de tegenrekening staat.

Spaanse bankrekening

Wie in Spanje een huis koopt, kan meestal niet zonder Spaanse bankrekening. Veelal wordt tijdens de notariële overdracht aan de verkoper een cheque overhandigd en deze dient dan afkomstig te zijn van de Spaanse bankrekening van de koper. Het komt maar zelden voor dat de in- en uitgaande gelden via de rekening van de notaris verlopen, zoals wij dat in Nederland en België gewend zijn.

In sommige gevallen, als u bijvoorbeeld nieuwbouw via een gerenommeerde projectontwikkelaar koopt, is het huis reeds volledig betaald via bankoverschrijvingen voordat u bij de notaris passeert. Of – als er veel vertrouwen is tussen verkoper en koper – zijn de betalingen reeds afgewikkeld en gaat men daarna naar de notaris. Let op: dit laatste blijft een risico, er kan zich altijd een onvoorziene omstandigheid opdoen waardoor het onmogelijk is voor één van beide partijen tot aan de notaris te geraken.

Ook voor de automatische betalingen t.b.v. de nutsvoorzieningen is een Spaanse bankrekening soms noodzakelijk. Theoretisch zou elk IBAN nummer (International Bank Acccount Number) geldig moeten zijn, echter in de praktijk stuit men soms op de onoverkomelijkheid van een invulveld van 22 vakjes, uit zoveel karakters bestaat namelijk het IBAN nummer van een Spaanse bankrekening.

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn