Spanje. Mis ik Nederland?

Of ik Nederland niet mis. De saucijzenbroodjes, krentenbollen en komijnekaas. Het Sinterklaasfeest. Op vrijdagmiddag bitterballen in de kroeg. Gezellig koffiedrinken. Reizen met de trein door groene weilanden met grazend vee. Lekker bijkletsen over de laatste tv-programma´s. Familie om de hoek. Creatieve kinderfeestjes en innovatief zakendoen. De recht-voor-je-raap mentaliteit.

Natuurlijk mis ik Nederland. Maar met de jaren -17 inmiddels- wordt het steeds minder. De typisch Nederlandse producten en snacks zijn in bepaalde supermarkten ook hier gewoon te koop. Ik kom daar nog zelden. En als ik af en toe in Nederland ben, smaken zelfs de heerlijkheden van weleer niet meer zoals vroeger. De Spaanse manier van eten verwent je. Na 3 dagen Nederland denk ik “alweer brood..? Wanneer gaan we nou echt eten?”

Jazeker… het gemis van familie blijft. De afstand maakt dat je niet meer zo betrokken bent en veel dingen mist.

Ik mis het efficiënte van Nederland, de nieuwsgierigheid, het vernieuwende en vooruitstrevende. De zin om er iets van te maken, dat is echt Nederlands. Natúúrlijk doen wij Nederlanders heel veel dingen goed, soms vele malen beter dan de Spanjaarden. Daarom staan we waar we staan. Maar als je simpelweg jouw stukje Nederland oppakt en een plekje wil geven onder de Spaanse zon, kom je bedrogen uit. Als je bovendien gaat preken hoe alles beter zou kunnen, dan blijf je een buitenstaander, omringd door andere buitenstaanders. Als je emigreert, moet je kiezen. Je kunt niet blijven hunkeren naar de goede dingen van je thuisland. Pas als je integreert kun je echt gaan genieten van je adoptieland.

Of ik ooit nog terugkeer naar Nederland? Wel… ik zeg nooit nooit. Ik weet niet wat de toekomst brengt. Maar inmiddels heb ik mijn leven hier opnieuw opgebouwd, inclusief huis, werk, man en 2 kinderen. En hoewel ik me blijf ergeren aan de Spaanse gemakzucht, de bureaucratie, het ontbreken van arbeidsethos, de idioot lange schoolvakanties en de corruptie die in het volk verweven zit, raak ik er meer en meer aan gewend. Ondertussen geniet ik zoveel mogelijk van de goede dingen die er zijn. De zon, het strand, het eten, de wijn, de muziek, de dans, de ruimte en het oneindige binnenland.

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn