Modelo 210 Spaanse onroerend goed belasting

Modelo 210 Spanje belasting

De Spaanse belastingdienst verlangt van iedereen met onroerend goed in Spanje belastingafdracht. Als u in Nederland of België inkomstenbelasting betaalt en u heeft een huis in Spanje, dan is Modelo 210 bedoeld voor u. Wie in Spanje fiscaal resident is en dus zijn of haar inkomstenbelasting in Spanje aangeeft, heeft niets te maken met Modelo 210.

Echter, de meesten onder u zijn fiscaal resident in het thuisland België of Nederland en dus niet in Spanje. U moet dan apart aangifte en afdracht in Spanje doen over de waarde van uw Spaanse huis. Het gaat hier over belasting die de Spaanse staat int. Niet te verwarren dus met de gemeentelijke onroerend goed belasting, oftewel IBI. De IBI is eenvoudig: de gemeente of SUMA rekent uit hoeveel gemeentelijke belasting u verschuldigd bent en stuurt hiervan een rekening. Na de eerste betaling kunt u bovendien opdracht geven tot een automatische incasso en dan heeft u er vervolgens geen omkijken meer naar.

Echter, voor de staatsbelasting waar we het nu over hebben, dient u zelf aangifte te (laten) doen, via het beruchte Modelo 210. Bovendien komt de aangifteplicht elk jaar terug en de betaling kan niet geautomatiseerd worden. De officiële benaming van de Spaanse belastingdienst luidt: Modelo 210. IRNR. Impuesto sobre la Renta de no Residentes sin establecimiento permanente. Het betreft dus wel degelijk een speciale vorm van inkomstenbelasting, ook al haalt u helemaal geen inkomsten uit de woning.

Hoeveel belasting moet ik betalen via Modelo 210?

Allereerst wordt gekeken naar de catastrale waarde. Schrikt u niet van deze catastrale waarde, die is over het algemeen stukken lager dan de marktwaarde. Daarop wordt een percentage losgelaten, 1,1% of 2%, om te komen tot het belastbare bedrag. Wanneer de laatste waarderevisie door het Catastro 10 jaar geleden of langer heeft plaatsgevonden, geldt 2%; als de revisie recenter is dan geldt 1,1%. Over het belastbare bedrag wordt – op dit moment – 19% belasting geheven.

Let op: wanneer er 2 eigenaren zijn, dient elk een eigen Modelo 210 in te vullen, voor 50% van de verschuldigde belasting.

Let op: wanneer u in een bepaald belastingjaar niet het hele jaar eigenaar was door aan- of verkoop, betaalt u naar ratio van het aantal dagen dat u eigenaar was.

Let op: de jaarlijkse aangifteplicht geldt wanneer u uw Spaanse woning niet verhuurt. Wanneer u uw huis verhuurt, dient u maar liefst elk kwartaal aangifte te (laten) doen! De hierboven genoemde berekeningswijze geldt dan niet, in geval van verhuur wordt gekeken naar de werkelijke inkomsten waarover u dan 19% belasting betaalt. Uiteraard mogen kosten worden afgetrokken, maar… slechts als deze vallen in het zelfde kwartaal.

Hoe zit het met de Europese wetgeving op het voorkomen van dubbele belasting?

In principe zou het zo moeten zijn dat een ieder die in Spanje via Modelo 210 belasting betaalt over zijn onroerend goed in Spanje, volledig zou moeten worden vrijgesteld van heffing in zijn thuisland. Echter de nieuwe rekenregels zorgen ervoor dat u in Nederland geen volledige vrijstelling meer geniet. Dit komt omdat in box 3 de heffing wordt berekend via een progressieve staffel van 3 vermogensschijven. Nadere toelichting en een rekenvoorbeeld vindt u hieronder:

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-59767933/welkom/model-bezwaarschrift-box-3-heffing-over-het-tweede-huis-in-het-buitenland/#description

 

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn