Brexit huizenprijzen Spanje dalen?

Brexit is een feit. Een geringe meerderheid, nog geen 52%, stemde voor het uittreden van Groot Britannië uit de Europese Unie. Zal dit gevolgen hebben voor de Spaanse huizenmarkt? Is het te veronderstellen dat Brexit de Spaanse huizenprijs opnieuw doet dalen?

Eén van de direct zichtbare gevolgen van de Britse uittreding was het dalen van de waarde van het pond. Dat betekent dat Britten die in Spanje wonen en hun Engelse pensioen in ponden uitbetaald krijgen, onmiddellijk koopkracht verliezen. Te verwachten is dat meer en meer Engelsen terug willen keren omdat het leven in Spanje ineens veel duurder wordt. Deze exodus hebben we ook al gezien in de jaren na 2007, toen het pond zo´n 40 procent aan waarde verloor t.o.v. de euro.

Als vele Engelsen “back home” keren, komen er meer woningen op de markt. Met een groter aanbod is het waarschijnlijk dat de huizenprijzen zullen dalen. De wisselkoers zal de prijzen naar verwacht nog verder onder druk zetten. Immers als een Brit zijn huis verkoopt en daarvoor euro´s ontvangt, zijn die, bij een zwakke pond, meer ponden waard.

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn