Makelaars commissie in Valencia

Makelaars commissie in Valencia

Wie betaalt de makelaar in Valencia – dubbele of gedeelde commissie?

Wie een huis wil kopen in Valencia, komt het ongetwijfeld tegen: een makelaar die commissie rekent aan de koper. En dan heb ik het niet over een aankoopmakelaar die je zelf inschakelt om een huis voor je te vinden en te bemiddelen bij de aankoop. Makelaars in Valencia hebben er een gebruik van gemaakt om niet alleen makelaars commissie te rekenen aan de huiseigenaar die hen inschakelt voor de verkoop van de woning, maar ook aan de koper. Percentages kunnen uiteenlopen, maar 3 tot 3,5% is gebruikelijk, gerekend aan zowel koper als verkoper. Dat betekent dus dat de bemiddelaar in Valencia voor een verkoop een totale makelaars commissie van 6 tot 7% ontvangt.

Moet de koper de makelaars commissie in Valencia betalen?

Het stuit ons over het algemeen tegen de borst. Waarom zou de koper een dienstverlener moeten betalen die is ingeschakeld door de verkoper? Is dat niet heel raar? En wat doet de (verkoop)makelaar dan voor de koper? Het voelt als een extra kostenpost waar je weinig voor terugkrijgt. Verstrengeling van belangen is ook een logische gedachte. Ik ben er geen voorstander van en dat laat ik mijn klanten ook altijd weten. Maar ja, wat doe je, als je hét huis in Spanje nou net hebt bezichtigd met een makelaar die ook aan de koper commissie rekent? In mijn praktijk ben ik al van alles tegen gekomen: van kopers die het (met tegenzin) accepteren of proberen over het percentage te onderhandelen tot mensen die weigeren op zo´n basis te kopen, of een andere makelaar zoeken die hetzelfde huis aanbiedt.

Hoe zit het met de makelaars commissie in Valencia stad en omliggende gebieden?

Eén van de (grote) makelaars die zowel aan verkoper als koper commissie rekent, Home Espana, verwijst voor uitleg naar een artikel op Internet. Ik heb het hieronder vertaald voor een ieder die prijs stelt de beredenering in het Nederlands te lezen (voor de originele Engelse versie raadpleeg de volgende link: https://www.valenciaproperty.news/estate-agency-fees-valencia-pays/)

Regulering makelaar sector Spanje

Toen de makelaar sector werd gereguleerd(1), werd de makelaars commissie verdeeld(2) over de koper en de verkoper. Valencia stad en de omliggende gebieden hebben deze praktijk voortgezet.

In de praktijk betekent dit dat in Valencia de woning wordt aangeboden voor de eigenlijke prijs waarvoor de verkoper verkoopt, zonder dat de makelaars commissie is verwerkt in de prijs.

Deze prijsopbouw en betalingswijze heeft onmiddelijke positieve gevolgen voor kopers die geïnteresseerd zijn in onroerend goed in Valencia. Uiteraard het meest evidente voordeel is meer transparantie, de koper heeft beter zicht op de netto waarde van het aangeboden huis (3).

Aan de andere kant, dit in Valencia toegepaste systeem legt grotere druk op de makelaars om huizen in de markt te zetten voor een prijs waarmee een beter evenwicht wordt bereikt in de belangen van zowel de koper als de verkoper, waarmee over het algemeen een betere prijs-kwaliteit voor de consument wordt bereikt (4).

Tot slot is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat de overdrachtsbelasting –te betalen door de koper- betaald wordt over de verkoopprijs. Deze belasting zou slechts betaald dienen te worden over het bedrag wat ook werkelijk aan de verkoper betaald wordt voor zijn huis (3).

Okay – en wanneer betaal je dan de commissie aan de makelaar? Goed gebruik in Valencia is dat de makelaars commissie pas betaald worden wanneer de inkt op de notariële overdrachtsakte is opgedroogd.

Noten v.d. auteur: (1) er is geen enkele nationale wetgeving die de Spaanse makelaar sector reguleert. (2) Het zou interessant zijn om te weten welk percentage er gold vóór de commissies werden opgedeeld. Was dat inderdaad 6-7%? Ter vergelijking, gangbare makelaars commissie in Alicante is 3-5%, volledig betaald door de verkoper. (3) Een prijs zonder ingebouwde commissie is een prima streven, maar geen argument om zowel van de verkoper als de koper commissie te vorderen. (4) Het argument van consumentenbelang wordt gebracht met veel woorden, weinig inhoud. Inderdaad is het zo dat je in Valencia en omgeving over het algemeen “meer huis voor je geld” krijgt dan in Alicante en omgeving, maar dat heeft met name te maken met de historische grondprijzen.

 

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn