Welke jaarlijkse belastingen moet ik betalen in Spanje?

modelo-210 Viva Gestoria

Welke jaarlijkse belastingen moet ik betalen in Spanje? 

Om te beginnen moet je via SUMA je locale belastingen betalen: gemeentelijke onroerend zaak belasting, oftewel IBI, vuilnis- en rioolrecht. Deze gemeentelijke heffingen moeten alle eigenaren van Spaans onroerend goed betalen, zowel residenten als niet-residenten.

Wat zeer onbekend is dat Nederlanders en Belgen met een tweede huis in Spanje ook verplicht zijn om in Spanje inkomstenbelasting te betalen!

Waarom zou ik inkomstenbelasting in Spanje betalen?

Je moet inkomstenbelasting betalen over je Spaanse huis, zelfs als er geen enkele sprake is van verdiensten zoals bijvoorbeeld huurinkomsten. Dit klinkt deze belasting erg verwarrend en in de regel wijst niemand u erop, ook de makelaar niet.

Vele huiseigenaren zijn onwetend en betalen deze belasting niet. Toch bestaat de verplichting wel degelijk. De Spaanse belastingdienst maakt momenteel een inhaalslag om huiseigenaren op basis van hun NIE nummer te traceren en te beboeten.

Dus als (tweede) huiseigenaar bent van een woning in Spanje, dien je jezelf de volgende vraag te stellen. Heb ik zowel mijn locale belastingen (IBI) aan de SUMA afgedragen, alswel de aangifte (Modelo 210) en afdracht aan de nationale belastingdienst…?

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn