Huizen Alicante, 5 toplocaties (Aigues)

Huizen Alicante, 5 toplocaties

Huizen Alicante, 5 toplocaties is een blogserie waarin vijf dorpen in de nabijheid van Alicante worden uitgelicht: Aigües, Busot, El Campello, Mutxamel en San Juan. Handig als u een huis in Alicante wilt kopen.

In deze eerste blog gaat het over Aigües, dat vanuit de kust gerekend, 10 kilometer landinwaarts ligt, op zo´n 400 meter hoogte. Het dichtsbijzijnde strand, dat van El Campello, bereik je via een slingerende bergweg in 10 minuten. De afstand tot Alicante stad bedraagt 23 kilometer. In een halfuurtje bereikt men de internationale luchthaven van Alicante, El Altet.

Alicante Huizen, 5 toplocaties, Aigües
Alicante Huizen, 5 toplocaties, Aigües

De ligging is fantastisch, in de bergen met op de achtergrond de indrukwekkende Cabeco d´Or (gouden hoofd) van maar liefst 1208 meter hoogte. De omgeving leent zich dan ook uitstekend voor allerlei wandel & tracking activiteiten. Op de website van de gemeente zijn verschillende routes uitgestippeld: http://www.apatita.com/rutas.php?id=cabezo_aigues

Aigües is de naam op z´n Valenciaans en betekent water. Deze naam ontleent het dorp uiteraard aan de aanwezigheid van veel (grond)water, zelfs termale wateren. Het “Balneario” verkeert inmiddels in vervallen staat, maar was ooit pronkstuk waar zelfs de koninklijke familie vertoefde. Ondanks diverse plannen in het verleden om dit prachtige badhuis in ere te herstellen, is daar tot op heden niets van terecht gekomen. Aigües is ook bekend als Aigües de Busot, Aguas of Aguas de Busot. Een beetje verwarrend dus.

Het dorp zelf is klein, maar beschikt over alle basis faciliteiten. Bakker, slager, supermarkt, huisarts, apotheek, basisschool, groentemarkt, het is er allemaal. Plus natuurlijk het nodige aantal (en meer!) aan bars en restaurants. Eens per maand wordt er een antiek & curiositeitenmarkt georganiseerd. Op één of andere manier trekt het dorp kunstenaars aan en ademt een bohemium sfeer. Leuke initiatieven worden ontplooid, zoals een gemeentelijke biologische moestuin, een duurzame camping http://www.awanatura.com/welcome.html en een fantastisch “hotel rustico” waar ook bijzondere culinaire uitstapjes worden gemaakt: http://www.fincaelotero.net/

De autochtone dorpsbewoners –en die zijn er gelukkig nog vele- vinden met name hun traditionele feesten belangrijk. Eind augustus vieren zij de “Moren y Cristianos”, het feest van de moren en christenen, zoals dat in elk dorp in de provincie Alicante wordt gevierd. Bekend zijn de fotos van de optochten door de straten waarbij de ene helft van de bevolking verkleed gaat als “moor” en de andere als “christen”. Eindstation is de oude toren waar een gevecht gesimuleerd wordt. Kanonschoten en drinken tot je erbij neervalt vormen ook vast onderdeel van het feest. Ook de “Matanza del Cerdo” is geliefd. Een varken wordt gedood en er worden op het dorpsplein worsten van gedraaid. Gelukkig in combinatie met een paellawedstrijd zodat er ook voor hen die bloederige taferelen schuwen nog een aardig element in zit.

Als huizen Alicante een thema is dat u interesseert, mag u Aigües zeker niet overslaan.

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn