Spaanse hypotheekrente; rechter verklaart minimumclausules nietig

Spaanse hypotheekrente; rechter verklaart minimumclausules nietig

Heb je een Spaanse hypotheek met variabele rente? Kijk dan na of er een zogenaamde “clausula suelo” van toepassing is. Met een dergelijke clausule kan je Spaanse hypotheekrente niet onder een minimum dalen. Zo betaal je altijd een minimale rente, hoe laag de stand van de Euribor ook is. Het kan nu zeer de moeite waard zijn dit aan te vechten bij je bank, na de uitspraak van een rechter. Hieronder lees je er meer over…

huis_Spanje Viva Gestoria

Begin april deed een rechter in Madrid de uitspraak dat de “clausulas suelo”, oftwel de bepalingen omtrent minimum hypotheekrentes, nietig zijn. Het gaat om enkele miljarden die de banken nu moeten terugbetalen aan mensen die in het verleden een hypotheek met dergelijke clausule zijn aangegaan. De uitspraak werd gedaan in een macroproces, aangespannen door in totaal 15.000 depudeerden.
In Spanje worden de meeste hypotheken met een variabele rente afgesloten. De rente die je betaalt kan dan elke 6 of 12 maanden dalen of stijgen, afhankelijk van de stand van de Euribor, waarop de meeste hypotheekrentes zijn gebaseerd. Bij vele hypotheken hebben de banken echter een minimum rentepercentage opgenomen in de akte, bijvoorbeeld dat de rente niet kan dalen onder 4%, hoe laag de Euribor ook wordt.
Nu de Euribor sinds een paar jaar daalt en de laatste maanden zelfs negatief is, zouden veel mensen dus veel minder hypotheeklasten hebben, ware het niet dat ze gehouden worden aan een minimum. Gangbare hypotheekcondities waren bijvoorbeeld Euribor + 1. Nu met de Euribor op 0, zou je dus 1% rente betalen en niet de in het voorbeeld eerder genoemde 4%! Het gaat hier dus over heel veel geld.
In de uitspraak worden de 40 banken die zich aan dit soort praktijken hebben schuldig gemaakt, veroordeelt tot het terugbetalen v.a. 2013.

Liked it? Share it!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn